Wat is Usenet?

Usenet is een enorm netwerk waarmee je berichten, films, games en muziek kan versturen of downloaden. Wat is UsenetUsenet is in 1979 ontwikkeld aan de Duke University, te Durham NC, USA.

Hoe ontstond usenet?

Een voorloper van het internet is ontwikkeld door een onderdeel van het Amerikaanse departement van defensie, DARPA. Men zocht tijdens de koude oorlog een manier om vanuit bunkers onderling te kunnen communiceren na een eventuele atoomaanval. Ook usenet is mede ontwikkeld door dit departement.  In eerste instantie gebruikte men het netwerk alleen om tekstberichten te versturen en te downloaden. Tegenwoordig wordt het netwerk voornamelijk gebruikt om films, games en muziek te downloaden.

Downloaden uit nieuwsgroepen

Het netwerk is opgedeeld in zogeheten nieuwsgroepen. Een iedere nieuwsgroep is gerelateerd aan een ander onderwerp. Zo zijn er nieuwsgroepen die gevuld zijn met klassieke muziek, tijdschriften in ebook formaat, spelletjes voor een game console, etc. Er zijn meer dan 150.000 verschillende nieuwsgroepen. Enkele van de grootste zijn alt.binaries.boneless, alt.binaries.mom en alt.binaries.hdtv. Sommige nieuwsgroepen bevatten duizenden films in ultra HD kwaliteit en zijn per stuk zo 50 GB groot, soms zelfs nog groter.

Het fijne van Usenet is dat je niet hoeft te uploaden, zoals dat bij torrents wel het geval is. Veel mensen willen iets downloaden maar hebben helemaal geen zin om te uploaden. Dat is een groot voordeel van usenet, je bent niet verplicht om iets te uploaden, al is het wel mogelijk. Het is zelfs mogelijk om zelf een nieuwsgroep aan te maken.