Nieuwsgroepen

Usenet is opgebouwd uit meer dan 150.000 nieuwsgroepen.
Er zijn groepen voor Playstation games, allerlei soorten muziek, films en e-books. Eigenlijk is alles wel te vinden als je in de juiste groepen gaat zoeken. Een nieuwsgroep begint meestal met alt.bin. De allergrootste Usenet nieuwsgroep is alt.binaries.boneless. Er zijn ook ontzettend veel Nederlandse nieuwsgroepen waar je allerlei Nederlandse series, shows, muziek en films met Nederlandse ondertiteling kan vinden.

Nieuwsgroepen downloaden

Als je nieuwsgroepen wilt downloaden, heb je een nieuwsserver en een newsreader nodig. De nieuwsserver geeft je toegang tot allerlei groepen, met een newsreader kan je  daadwerkelijk downloaden.

Nieuwsgroepen doorzoeken

Er zijn talloze manieren om de diverse groepen te doorzoeken. Je kan middels websites zoals binsearch.info en nzbindex.nl direct zoeken naar bestanden. Indien gewenst kan je aangeven wat voor bestand je zoekt, in welke nieuwsgroep, welke grootte, etc. Als je geen hele groepen wilt doorzoeken en je het wat overzichtelijker wilt houden, kan je gebruik maken van een Usenet community, zoals bijvoorbeeld NZB Server.

Downloaden uit nieuwsgroepen

Als je wilt downloaden uit nieuwsgroepen heb je een naast een downloadprogramma een nieuwsserver nodig. Helaas zijn er geen gratis nieuwsserver diensten die bruikbaar zijn. Als je een film of muziek wilt downloaden, heb je een betaalde nieuwsserver dienst nodig. Gelukkig zijn er talloze nieuwsserver providers die een gratis proefperiode aanbieden. Je kan dan gedurende enkele weken een behoorlijk aantal GB’s downloaden.

De beste nieuwsserver providers bieden niet alleen een gratis proefperiode aan, je hebt ook nieuwsgroepentoegang tot alle grote nieuwsgroepen. De retentie is vaak uitmuntend, waardoor je films e.d. kan downloaden die jaren geleden zijn geüpload. SSL is standaard ondersteund, men kan niet waarnemen wat je download, je privacy is gewaarborgd.

Als je wilt uploaden is dat mogelijk, maar zeker niet verplicht. Dit is wel het geval bij het downloaden van torrent bestanden. Als een nieuwsserver proefperiode niet bevalt, kan je gewoon opzeggen en op zoek gaan naar één van de talloze andere nieuwsserver providers die ook een gratis proefperiode aanbieden.